top of page
  • Forfatterens bildeEirik Arthur Hansen

Kristiansand kanonmuseum: Kampen for å bevare kunnskap

Oppdatert: 5. mar.

"Det er av både historisk og museal interesse å sikre og formidle denne handlingsbårne kunnskapen." - Erik Engenes, 2024




Et unikt og spennende prosjekt

Det er ikke hver dag man får en privat omvisning av en kanon på 337 tonn fra andre verdenskrig. En kul side med jobben min som innholdsprodusent er at jeg får titte bak kulissene blant forskjellige bedrifter/institusjoner. Dette gir meg et unikt og meningsfylt innsikt som jeg må kunne formidle i videoformat.


Å være en del av dette prosjektet har gitt meg et privilegium for å se dypere inn i historien bak maskineriet. Jeg er allerede interessert i historie, og var klar for å sette i gang med produksjonen. Men i løpet av research-fasen før innspilling var det noe jeg innså. Noe som gjorde dette prosjektet unikt fra tidligere produksjoner.




Historisk betydning: Ansvaret for å fange kunnskapen

Utfordringen var at nesten all informasjonen om kjøringen er det kun driftsleder Arild Andersen som vet. Det finnes ingen kjente manualer eller lærebøker for hvordan kanonen skal kjøres (Engenes, 2024). Oppdraget var å dokumentere handlingsprosessen for å få kanonen i drift, og hvordan man skal vedlikeholde maskineriet. Det var utgangspunktet, men vi fikk så mye mer. Blant annet historien om Møvik fort, fortalt av Arild som har en sterk tilknytning til batteriet. Vi var som studenter. Engasjerte og klare for å lære fra kanon-eksperten.


En annen utfordring var ansvaret vi følte med tanke på den militærhistoriske betydningen av dette anlegget. Vi mener det er viktig at historiske artefakter og installasjoner må bevares med korrekt informasjon og sensitivitet. Dette batteriet var en viktig del av den tyske sjøfronten under krigen, og at kanonen fortsatt er i drift etter 80 år er ekstraordinært.

Etter to grundige innspillingsdager hadde vi nok av videomateriale til å lage en film som var like informativ som den var underholdende.




Sende stafettpinnen videre

Ut ifra det vi filmet på fortet ble to filmer produsert. En opplæringsvideo som gikk i dybden på kanon-vedlikehold, og en generell video om fortet fortalt fra Arild sitt perspektiv. Den generelle videoen er delt inn i tre forskjellige tidsperioder; Krigstiden, Arild sin tid på fortet og fremtiden til kanonen. Krigstiden kommer tydeligst frem i og med at kanonen og artilleriet er bevart slik som det var under krigen. 


Arild sin del av historien kommer frem i anslaget; Han illustrerer fortiden ved å vise barndomsbilder fra da hans far tok ham med ut til kanonen. Dette anslaget viser Arild sin personlige relasjon til kanonen og etablerer ham som fortelleren i denne historien. Arild tar rollen som tour-guide og gir seeren en omvisning av museet og vi får se kjøring av kanonen. 

Mot slutten av videoen reflekterer Arild at han må en dag sende den 337 tonn stafettpinnen videre til den neste driftslederen. Kanonen har stått der lenge, og lenge skal den stå. Historie må bevares.


"En eller annen dag, så må jeg overlate kanonen min til noen andre." - Arild Andersen


Se hele videoen her
Les mer på Kanonmuseumet sin blogg her
bottom of page